Føj til Foretrukne

Javascript DHTML Tree Menu Powered by dhtml-menu-builder.com

in-historiam.dk

 

en Danmarks-Krønike
Dannebrog og nabolandenes flag Home

Historie

Ordet historie kommer fra græsk og betyder 'viden'.

Betydningen
I dag bruges det normalt til at beskrive menneskets historie, men ordet kendes også fra andre sammenhænge som for eksempel 'naturhistorie'. En afledning af ordet kan findes i 'historik' som bruges til at beskrive et bestemt emnes udvikling, for eksempel i it sammenhæng.

Afgrænsningen
Menneskets historie afgrænses i videnskaben Historie til at omfatte de perioder hvor vi har skriftligt materiale, altså skriftlige kilder. Perioderne kaldes for historisk tid.

Fortælling og Forskning
Historie omfatter på en gang både fortællingen om fortiden og forskningen om hvordan man får en viden om fortiden. Det hænger sammen med at fortiden kun eksisterer i kraft af historikeren. Og alle som beskæftiger sig med fortiden, er historikere, ofte præciseret ved at beskrive arbejdsområdet som fx politisk historie, økonomisk historie og slægtshistorie.

Kildeanvendelsen
Men hvis historikeres resultater skal kunne vurderes og anvendes af andre, så er det nødvendigt at kildematerialet bearbejdes ens. Skriftligt materiale kan ikke bare anvendes som om alt er den skinbarlige sandhed. Og modsætninger i kilderne må ikke forklares ved koordination: Hvis den ene kilde oplyser at solen skinnede, og den anden kilde at det regnede, så er resultatet altså ikke at kilderne nok beskriver en typisk dansk sommerdag med byger som går og kommer! Enten skinnede solen, eller også regnede det!

Historikerens rolle
Det er historikerens opgave at

  • vurdere kildernes anvendelighed
  • fortolke kilderne
  • argumentere for processen.

Den afgørende forudsætning for et vellykket resultat er den seriøse argumentation.

Forrige side
Home
Næste side

 

 

 

Forrige side
1807.dk
Portal om dansk historie
bopa.modstandskampen.dk
Første side i dette afsnit